پیش از این کولبری بدلیل سختی آن شغلی مردانه محسوب میشد. اما با افزایش فقر آمار کودکان و زنان کولبر افزایش چشمگیری داشته است
به گزارش کانون حقوق بشر ایران، چند روزی است که کلیپی از یک کودک کولبر ۱۲ ساله در رسانههای اجتماعی منتشر شده است. این ویدئوی دردناک باعث جریحه دار شدن اذهان عمومی شده و بسیاری سران حکومت را مسبب این وضعیت میدانند. این کودک کولبر ۱۲ ساله بایستی برای امرار معاش یک بار ۱۶ کیلویی را در کوهستانها از مبدا تا مقصد بر دوشهای خود حمل کند. به گفته یک کولبر، کولبری مانند یک پاککن است که همه آرزوهایت را پاک میکند. فقر ناشی از سرقت ثروتهای عمومی توسط سران حکومت چون پاککن همه آرزوهای این کودکان را پاک و نقش بر آب میکند.
کولبری از جمله مشاغلی است که بعد از گسترش فقر در جامعه افزایش چشمگیری داشته است. مردم مناطق مرزی در تنگنای فقر و بیکاری ناچار به دست شستن از جان و انجام این کارها هستند. پیش از این کولبری بدلیل سختی کار آن شغلی مردانه محسوب میشد اما با افزایش تورم و فقر بر تعداد زنان و کودکان کولبر افزوده شده است.
رشد آمار تعداد کودکان کولبر
کودک کولبری در ۲ سال گذشته رشد قابل توجهی داشته است. تنها از ابتدای سال میلادی ۲۰۲۳ تا کنون یک کودک کولبر کشته و یک تن دیگر زخمی شدهاند.
در تاریخ ۲۹ دیماه ۱۴۰۱، هیوا اختیارالدینی، کودک کولبر ۱۶ ساله در ناحیه مرزی بانه بدلیل سرمازدگی جان خود را از دست داد. یک کودک کـولبر دیگر به نام سینا نادری نیز در حین تعقیب و گریز توسط نیروهای مرزبانی بدلیل سقوط از بلندی دچار شکستگی جدی از ناحیه ۲ دست و سر شد.
در شامگاه ۲۴ اسفند ۱۴۰۱ نیز یک کودک کـولبر ۱۴ ساله به نام مانی حبیبی در مرز نوسود با شلیک مستقیم نیروهای هنگ مرزی از ناحیه پا مجروح شد.
از تلخترین این وقایع میتوان به یک زدن ۲ برادر اشاره کرد. در سال ۹۸ دو برادر کودک کـولبر به نامهای فرهاد و آزاد خسروی درارتفاعات هورامان بدلیل یخزدگی جان خود را از دست دادند. این دو بدلیل فقر خانواده ناچار به کـولبری در سرمای شدید و برف و بوران شده بودند.
به گفته یکی از کـولبران تامین زندگی سن و سال و مرد و زن نمیشناسد. بدلیل درآمد بسیار کم و خطرات زیاد از قبیل سقوط از بلندی و یا کشته و زخمی شدن توسط نیروهای نظامی، کـولبری آخرین انتخاب هر یک از آنها بوده است.
کولبری شغل نیست
برخلاف تلاش مقامات دولتی، کـولبری را نمیتوان یک شغل محسوب کرد. زیرا نه تعریف مشخصی از آن در لیست مشاغل وجود دارد و نه بیمه و… شامل آن میشود. به گفته یکی از کـولبران، کـولبری شغل نیست بلکه قمار بروی زندگی است. سران حکومت هر گاه بخواهند آمار بیکاران را کاهش دهند مشاغل پوشال مانند کـولبری را شغل محسوب میکنند. اما در قوانین قضایی آنرا جرم دانسته و به گفته فرمانده نیروی مرزبانی شلیک به آنها بلامانع است.
علت اصلی کـولبری را باید در عملکرد سران حکومت در ۴۴ سال گذشته جستجو کرد. عدم گسترش صنایع، افزایش بیکاری، تورم افسارگسیخته، چارهای جز کـولبری برای افراد این منطقه نگذاشته است. دیکتاتوری حاکم مردم را بین دوراهی مرگ در حین کـولبری و یا گرسنگی مخیر کرده است. کـولبران، انسانهای زحمتکشی هستند که غم نان دیگران دارند و جان خود را در این مسیر گذاشتهاند. بخوبی مشخص است، تنها با نابودی این نظام فاسد است که میتوان انتظار بهبود شرایط زندگی و آینده روشن برای مردم و بخصوص کـولبران را داشته باشیم.
کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / توییتر / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک
Discussion about this post