کانون حقوق بشر ایران نسبت به وضعیت بازداشت شدگان در جریان قیام سراسری ایران هشدار داده و از شورای حقوق بشر می خواهد مکانیزمی را برای توقف سرکوب، دستگیری و کشتار شهروندان ترتیب دهد.
کانون حقوق بشر ایران، یکشنبه ۳ مهر ۱۴۰۱؛ گزارشات بسیاری از وضعیت بازداشت شدگان در شهرهای مختلف رسیده است که نشان می دهد شمار بسیار بالایی از مردم و جوانان در سطح شهرها بازداشت شده و در شرایط بسیار بدی در بازداشتگاههای مختلف در سراسر کشور نگهداری می شوند.
شمار بازداشت شدگان از پنج هزار نفر گذشته اما آمار دقیقی هنوز بدست نیامده است. روز ۳۱ شهریور محسن منصوری استاندار تهران در حساب شخصی خود از بازداشت ۱۸۰۰ نفر تنها در یک شب و فقط در تهران خبر داده بود.
علاوه بر بازداشت شهروندان در خیابان ها، بازداشت دانشجویان نیز بسیار گسترده بوده است. از جمله روز شنبه دوم مهرماه بدنبال تجمع دانشجویان دانشگاه شریف نیروهای بسیج و لباس شخصی تجمع را برهم زدند. دانشجویان زمانی که قصد خروج از دانشگاه را داشتند مورد حمله ماموران امنیتی قرار گرفته و تعداد زیادی بازداشت و با ون به مکان نامعلومی منتقل شدند.
بازداشت شهروندان در گرگان و انتقال به بازداشتگاه زندان امیرآباد گرگان
شامگاه ۲۹ شهریورماه ۱۴۰۱، ماموران امنیتی تعداد زیادی از جوانان و زنان را در خیابان دستگیر کردند.
ماموران امنیتی بازداشت شدگان را با ۲ اتوبوس به بازداشتگاه زندان امیرآباد گرگان منتقل کردند. به دلیل نبودن جا و زیادی جمعیت دستگیر شدگان، تعدادی از آنها به قرنطینه زندان امیرآباد گرگان منتقل شدند.
یک منبع موثق به کانون حقوق بشر ایران گفت: «اکثر دستگیرشدگان نوجوانان ۱۵-۱۶ ساله بودند. تعدادی از خانم ها نیز دستگیر شدند که در بین آنها یک خانم ۶۵ ساله به چشم می خورد».
این منبع گفت: «در پیگیری خانواده های بازداشت شدگان و اعتراض ایشان به نگهداری این نوجوانان بدون حکم بازداشت، به آنان گفته شده که تا ۲ ماه اجازه داریم فرزندان شما را نگه داریم.»
بازداشت شهروندان در بیرجند
خانواده ها از بچه های بازداشت شده هیچ اطلاعی ندارند و فقط تعداد کمی با قرار وثیقه آزاد شده اند، بین بازداشت شدگان خانمهای زیادی بودند، تعدادی از بازداشت شدگان در زندان بیرجند به صورت قرنطینه نگهداری میشوند و از بقیه هیچ خبری در دسترس نیست.
یک منبع مطع به کانون حقوق بشر ایران گفت: «هر روز به خانه های بازداشت شدگان حمله می کنند و خانواده ها را مورد اذیت و آزار قرار میدهند. دنبال مدارک میگردند تا بچه ها را به جناحهای مختلف ربط بدهند.»
این منبع افزود: «اکثر خانواده ها از عزیزانشان بیخبر هستند و هیچ جوابی به آنها داده نمی شود که با فرزندانشان چه کرده اند. طبق پیگیری که کردیم یک تعداد را منتقل کردند به زندان بخش قرنطینه بیرجند در جاده خوسف به بیرجند.»
این منبع همچنین گفت: «خیلی از کسبه خیابان معلم بیرجند از جمله فرشاد فروتن را از در مغازه هایشان دستگیر کردند. آنها ابتدا این افراد را در همان مغازه به شدت شکنجه کردند، با شوکر برقی زدند و به ایشان آسیب رساندند. پای یکی از کسبه که بازداشتش کردند از مچ شکست. دخترهای زیادی بازداشت شدند که سنشان اکثرا زیر هچده سال است و یکی از ایشان را که می شناسم سیزده ساله است.»
بازداشت در اسفراین
آمار بازداشت شدگان در شهر اسفراین نزدیک به ۱۰۰ نفر است. در روز ۳۰ شهریورماه حدود ۹۰ نفر در شهر اسفراین بازداشت و به زندان سارمران اسفراین منتقل شدند. علاوه بر این نیروهای امنیتی در روزهای دیگر به خانه برخی از شهروندان اسفراین یورش برده و اقدام به بازداشت آنان کرده اند.
یک منبع به کانون حقوق بشر ایران گفت: «در تظاهرات اعتراضی در شهر اسفراین، در شب چهارشنبه ۳۰ شهریورماه۱۴۰۱، سه تن کشته و تعدادی زخمی شدند. یک زن از ناحیه کمر مورد اصابت گلوله قرار گرفت و پس از انتقال به بیمارستان جان سپرد. زن دیگری به دلیل شلیک گلوله ساچمه ای از ناحیه چشم مجروح و بینایی خود را از دست داد. »
بازداشت ۷۰ تن در بیجار
در روز ۳۱ شهریورماه ۱۴۰۱، در شهر بیجار ۷۰ تن دستگیر شدند. از اسامی و مشخصات و محل انتقال ایشان اطلاعی در دست نیست.
بازداشت معترضان در اسلام شهر
در دو روز اول اعتراضات حدود ۱۰۰ نفر در اسلامشهر توسط ماموران سپاه بازداشت شدند. این بازداشتی ها به مقر سپاه سیدالشهدای اسلامشهر منتقل گردیده و به مدت ۴۸ ساعت در محوطه باز این مقر با چشم بند نگهداری شدند. در این مدت آنها به شدت مورد شکنجه و ضرب و شتم قرار گرفتند.
در طول این ۴۸ ساعت تنها یک وعده غذا (تنها نان) به این بازداشتی ها داده شده است.
بازداشت معترضان در کرج
بر اساس فیلم رسیده معترضان در کرج به یکی از بازداشتگاههای این شهر منتقل شدند. در این فیلم نشان داده می شود که بازداشت شدگان بصورتی کاملا غیرانسانی و با ضرب و شتم و خشونت به داخل ساختمان منتقل می شوند.
همچنین بر اساس گزارشات منتشر شده روز جمعه ۱ مهرماه ۱۰ زن و ۳۰ مرد بازداشتی در اعتراضات روزهای اخیر کرج با پایان بازجوییها به زندان کچوئی کرج منتقل شدند.
کاربران شبکه های اجتماعی محل بازداشت شدگان کرج را به ترتیب زیر اطلاع رسانی کردند:
شمال پارک نبوت – خیابان نیکوکار، پلیس امنیت عمومی
بازداشت شدگان ساری
یک منبع مطلع به کانون حقوق بشر ایران گفت: «یکی از محل های بازداشتیهای شهر ساری مرکز استان مازندران، مرکز امور اصلاح و تربیت ساری واقع در کیلومتر ۱۰ جاده دریا(فرح آباد) است. حدود ۳۰ الی ۴۰ نفر بازداشتی در این محل نگهداری میشوند.»
این منبع اضافه کرد: «همچنین برخی دیگر از دستگیر شدگان در مرکز اطلاعات سپاه ساری هستند. مانیتورینگ خیابانهای ساری هم از همین محل انجام می شود. ماموران لباس شخصی در اینجا هستند».
به گفته این منبع: «اسامی برخی از این ماموران عبارت از است: رضا قنبری لباس شخصی بسیجی اهل روستای کلمر. این یکی هرشب دور فلکه شهرداری حضور دارد. محسن رهبر لباس شخصی بسیجی اهل روستای دازمیرکنده. عباس حسینی نژاد یک مدت قبلاً فرماندار ساری هم بود.»
بازداشت شدگان در رشت
یک منبع مطلع به کانون حقوق بشر ایران گفت: «در رشت بازداشتی آنقدر زیاد بود، همه آنها را به زیرزمین شهرداری بردند و شکنجه کردند، مردم میگفتند صدای زدن و ناله میامد.»
بازداشت شدگان در تهران
شمار بازداشت شدگان در تهران بسیار زیاد است. روز شنبه ۲ مهر جمع کثیری از خانواده ها در مقابل زندان اوین تجمع کرده و خواستار آزادی عزیزانشان شدند.
روز چهارشنبه ۳۰ شهریور حدود صد تن از زنان بازداشتی در اعتراضات، به قرنطینه زندان قرچک ورامین منتقل شدند. اکثر بازداشتیها متولد دهه ۸۰ هستند. بعضی دست و پا و یا کتفشان بر اثر ضرب و شتم و شکنجه ماموران شکسته و برخی از ناحیه صورت به شدت کتک خورده اند. به بازداشت شدگان گفته شده است به خانواده های خود بگویید وثیقه یک میلیارد تومانی آماده کنند.
بازداشت شدگان در مشهد:
شامگاه پنجشنبه ۳۱ شهریور بیش از صد تن از زنان بازداشتی در اعتراضات روزهای اخیر مشهد به قرنطینه بند زنان زندان وکیلآباد منتقل شدند. زنان بازداشتشده توسط ماموران امنیتی بهشدت مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند و در همان بند قرنطینه بازجویی و تفهیم اتهام شدهاند.
بازداشت شدگان در یاسوج
روز چهارشنبه ۳۰ شهریور در تجمع یاسوج ۲۲ تن از معترضات ( ۱۷ زن و ۵ مرد) توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند. دستکم سه تن در زمان بازداشت به شدت مورد ضرب و شتم قرار گرفتند.
کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / توییتر / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک