همزمان با روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام، شمار اعدامها در ایران از ۱۰ اکتبر ۲۰۲۱ تا ۱۰ اکتبر ۲۰۲۲ به دستکم ۵۸۶ فقره رسید
کانون حقوق بشر ایران؛ ۱۰ اکتبر ۲۰۲۲؛ همزمان با روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام، گزارش یکساله اعدامها در ایران از ۱۰ اکتبر ۲۰۲۱ تا ۱۰ اکتبر ۲۰۲۲ منتشر می شود.
بر اساس شمارش مرکز آمار کانون حقوق بشر ایران، در یک سال گذشته شمار اعدامها دستکم ۵۸۶ مورد بوده است. این درحالیست که بسیاری احکام اعدام بصورت مخفیانه اجرا شده و در هیچ کجا منتشر یا منعکس نمی شود.
آمار اعدام در یک ساله اخیر به نسبت همین تاریخ در سال قبل نزدیک به دو برابر افزایش یافته است.
با روی کار آمدن ابراهیم رئیسی، روند اعدامها سرعت چشمگیری گرفته و به شدت افزایش یافته است.
تمامی موارد اعدام، اسم به اسم با تاریخ، اتهام و محل اعدام، نزد کانون حقوق بشر ایران موجود و قابل ارائه است.
گزارش آماری اعدامها از ۱۰ اکتبر ۲۰۲۱ تا ۱۰ اکتبر ۲۰۲۲
جمع کل اعدام: ۵۸۶ مورد
اعدام مردان : ۵۶۵ مورد
اعدام زنان: ۲۱ مورد
اعدام سیاسی +اتهامات قتل عناصر حکومتی: ۱۳ مورد
اعدام کودک مجرم: ۸ مورد
اعدام در ملاء عام: ۱ مورد
بیش از ۲۰ ٪ اعدام شدگان از هموطنان بلوچ می باشند.
شمار اعدامها بر اساس برخی از مهمترین اتهامات
مواد مخدر: ۲۳۶ مورد
اتهام قتل: ۲۸۵ مورد
تجاوز: ۲۱ مورد
سرقت مسلحانه و محاربه ۱۵ مورد
اتهامات سیاسی و قتل عناصر حکومتی : ۲۱ مورد
+ چند مورد اتهام نامشخص
استانهای محل اجرای احکام اعدام به ترتیب پرشمارترین
سیستان و بلوچستان: ۸۶ مورد
البرز: ۸۳ مورد
فارس: ۷۶ مورد
اصفهان: ۴۲ مورد
خراسان رضوی: ۲۸مورد
قم: ۲۰ مورد
گلستان: ۲۰ مورد
مرکزی: ۱۸ مورد
آذربایجان غربی: ۱۶ مورد
لرستان: ۱۵ مورد
هرمزگان: ۱۵ مورد
کرمان: ۱۴ مورد
مازندران: ۱۲ مورد
زنجان: ۱۲ مورد
ایلام: ۱۱ مورد
کرمانشاه: ۱۱ مورد
یزد: ۱۰ اعدام
اردبیل: ۱۰مورد
قزوین: ۹ مورد
خراسان جنونی: ۹ مورد
گیلان: ۹ مورد
خوزستان: ۷مورد
کردستان: ۶ مورد
کهکیلویه و بویراحمد: ۵ اعدام
تهران: ۵ مورد
آذربایجان شرقی: ۵ مورد
سمنان: ۳ مورد
همدان: ۲ مورد
بوشهر: ۱ مورد
خراسان شمالی: ۱ مورد
+ چند مورد محل اعدام نامشخص
همچنان که در این آمار پیداست متاسفانه پرشمارترین اعدامها از در سیستان و بلوچستان و در میان هموطنان بلوچ صورت میگیرد. بیشتر احکام اعدام در بلوچستان با اتهام «مواد مخدر» صورت میگیرد. این درحالیست که به عقیده بسیاری فعالین بلوچ، اتهامات مواد مخدر بهانه ای برای تسریع اعدام هموطنان بلوچ برای انتقام گیری از آنهاست.
اعدام در ملاءعام :
طی یک سال گذشته یک مورد اعدام در ملاءعام در شیراز اجرا شد.
ایمان سبزیکار ساعت ۵.۴۰ دقیقه صبح روز اول مرداد ۱۴۰۱، در ملاءعام در شیراز اعدام شد. وی متهم بود که علی اکبر رنجبر یک افسر نیروی انتظامی را به قتل رسانده است.
اعدام زندانیان در ملاءعام پیش از این اعدام، به مدت دوسال در دوران شیوع ویروس کرونا متوقف شده بود.
اعدامهای سیاسی و با اتهام قتل عناصر حکومتی:
شمار اعدامهای سیاسی و اعدامهای با اتهام قتل عناصر حکومتی نیز در این بازه زمانی افزایش داشته است. با بالاگرفتن اعتراضات، اتهامات قتل عناصر حکومتی بخصوص عناصر پلیس و انتظامی و بسیج بسیار بالا بوده است. قوه قضاییه برای زهر چشم گرفتن و ترساندن شهروندان این اعدامها را در اولویت اجرای احکام خود قرار داده است. همچنین فاصله بازداشت تا صدور حکم و اجرا در این گونه موارد بسیار کم و حتی بر اساس قوانین همین نظام، در موارد بسیاری غیرقانونی است.
بسیاری زندانیان حتی اجازه داشتی وکیل تعیینی ندارند و یا وکلایشان اجازه دسترسی کامل به پرونده را پیدا نمی کنند. ( نمونه اعدام ایمان سبزیکار کاملا گویاست)
شمار بالای زندانیان در انتظار اجرای حکم اعدام:
با وجود ارائه طرح اصلاح قانون اعدام درباره اتهامات مواد مخدر در حال حاضر شمار اعدامها با اتهام مواد مخدر بسیار بالاست. از جمله میتوان از زندانهای قزلحصار و زندان مرکزی کرج نام برد. درگزارشی که به کانون حقوق بشر ایران رسیده و پیشتر منتشر شد آمده بود؛ «شمار زیادی از زندانیان زیر حکم اعدام در زندانهای مرکزی کرج و قزلحصار وجود دارند که ظن آن می رود با توجه به خبرهای دریافتی سرعت اجرای احکام اعدام تسریع شود. زندان مرکزی کرج ده سالن دارد که در هر سالن دستکم ۱۰۰ نفر حکم اعدام دارند. یعنی دستکم هزار نفر در این زندان زیر حکم اعدام هستند.»
تسریع اجرای احکام اعدام در ایران:
کانون حقوق بشر ایران در تاریخ ۲۲بهمن ۱۴۰۰، اعلام کرد دادستان جرائم عمومی به زندان گوهردشت رفته و دستور تعیین تکلیف ۳۰۰ زندانی عادی محکوم به اعدام از متهمان به قتل را صادر کرده است. پس از این اقدام، اجرای احکامِ زندان گوهردشت، اقدام به رو آوردن پرونده ۳۰۰ زندانی محکوم به اعدام از متهمان به قتل کرد، تا در صورتیکه خانواده های مقتولین رضایت نمی دهند، حکم اعدام این زندانیان اجرا شود.
همچنین ایران اینترنشنال در گزارشی اعلام کرد به اسنادی دست یافته است که بر اساس آنها مقامات قضاییه اجرای پرونده های اعدام را با فوریت در دستور کار خود قرار داده اند.
سازمان عفو بین الملل نیز روز چهارشنبه ۵ مرداد ۱۴۱ در گزارشی نسبت به موج دهشتناک اعدامها در ایران هشدار داده و خواستار توقف آن شد.
کانون حقوق بشر ایران را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید:
تلگرام / توییتر / اینستاگرام / یوتیوب / فیسبوک